Türkiye’deki başlıca tarım havzaları ve bu havzalarda yetiştirilen öne çıkan ürünler şunlardır:
1. Marmara Havzası
- Buğday, ayçiçeği, şeker pancarı
- Meyve: Şeftali, kiraz
- Sebze: Domates, biber
2. Ege Havzası
- Zeytin, üzüm, pamuk
- Tütün (Özellikle Manisa, İzmir)
- İncir (Aydın)
3. Akdeniz Havzası
- Turunçgil (portakal, limon), muz (Alanya, Anamur)
- Sebze: Seracılık (domates, hıyar)
- Yer fıstığı (Osmaniye)
4. İç Anadolu Havzası
- Buğday, arpa, şeker pancarı (Konya, Ankara)
- Mercimek (Kırmızı mercimek – Konya)
- Patates (Niğde)
5. Karadeniz Havzası
- Çay (Rize, Trabzon)
- Fındık (Ordu, Giresun)
- Mısır (Samsun, Tokat)
6. Güneydoğu Anadolu Havzası (GAP Bölgesi)
- Pamuk, karpuz (Şanlıurfa)
- Antep fıstığı (Gaziantep)
- Arpa (kıraç alanlar)
7. Doğu Anadolu Havzası
- Kayısı (Malatya)
- Şeker pancarı (Erzurum)
- Baklagiller (nohut, fasulye)
8. Trakya Havzası
- Ayçiçeği (Türkiye üretiminin %70’i)
- Pirinç (Edirne)
- Buğday
Özel Havzalar
- Elbistan Havzası: Şeker pancarı, buğday
- Bafra Ovası: Tütün, pirinç
- Çukurova: Pamuk, turunçgil
Kaynak:
- Tarım ve Orman Bakanlığı, Havza Bazlı Destekleme Modeli
- TÜİK Bitkisel Üretim İstatistikleri

Yazar Hakkında

- Elbistan doğumlu olan Taha, araştırmalarında özellikle Karahasanlılar tarihi ve kültürü üzerine yoğunlaşmaktadır. Yerel hafızayı belgelemek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hem yazılı kaynaklardan hem de sözlü anlatılardan yararlanır.