Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli

Türkiye’deki başlıca tarım havzaları ve bu havzalarda yetiştirilen öne çıkan ürünler şunlardır:

1. Marmara Havzası

  • Buğday, ayçiçeği, şeker pancarı
  • Meyve: Şeftali, kiraz
  • Sebze: Domates, biber

2. Ege Havzası

  • Zeytin, üzüm, pamuk
  • Tütün (Özellikle Manisa, İzmir)
  • İncir (Aydın)

3. Akdeniz Havzası

  • Turunçgil (portakal, limon), muz (Alanya, Anamur)
  • Sebze: Seracılık (domates, hıyar)
  • Yer fıstığı (Osmaniye)

4. İç Anadolu Havzası

  • Buğday, arpa, şeker pancarı (Konya, Ankara)
  • Mercimek (Kırmızı mercimek – Konya)
  • Patates (Niğde)

5. Karadeniz Havzası

  • Çay (Rize, Trabzon)
  • Fındık (Ordu, Giresun)
  • Mısır (Samsun, Tokat)

6. Güneydoğu Anadolu Havzası (GAP Bölgesi)

  • Pamuk, karpuz (Şanlıurfa)
  • Antep fıstığı (Gaziantep)
  • Arpa (kıraç alanlar)

7. Doğu Anadolu Havzası

  • Kayısı (Malatya)
  • Şeker pancarı (Erzurum)
  • Baklagiller (nohut, fasulye)

8. Trakya Havzası

  • Ayçiçeği (Türkiye üretiminin %70’i)
  • Pirinç (Edirne)
  • Buğday

Özel Havzalar

  • Elbistan Havzası: Şeker pancarı, buğday
  • Bafra Ovası: Tütün, pirinç
  • Çukurova: Pamuk, turunçgil

Kaynak:

Yazar Hakkında
Elbistan doğumlu olan Taha, araştırmalarında özellikle Karahasanlılar tarihi ve kültürü üzerine yoğunlaşmaktadır. Yerel hafızayı belgelemek ve gelecek kuşaklara aktarmak amacıyla hem yazılı kaynaklardan hem de sözlü anlatılardan yararlanır.
Scroll to Top